قرآن، در بیان پیامبر اعظم (16)
15 بازدید
موضوع: اخلاق و عرفان

# ویژگی‌های قرآن کریم #
قرآن کریم، همواره هادی و راهنمای بشریت است و انسان‌ها برای چه گونه زیستن و انتخاب سبک زندگی به‌شدت نیازمند هدایت و ارشاد این کتاب آسمانی هستند؛ اما در موقعیت حساس و شرایط خاص و ویژه که همه راه‌ها بر روی او مسدود شده و توان بیرون رفت از آن ندارند، بهترین وسیله تمسک و چنگ زدن به قرآن است. پیامبر گرامی اسلام (ص) در یک خطبه نسبتاً طولانی، ضمن برشمردن چند ویژگی قرآن کریم، ابتدا راه چاره و نجات از فتنه‌ها و آشوب‌ها را استمداد جستن از این کتاب حیات‌بخش و سعادت آفرین بیان کرده است.
رسول خدا (ص)
:«إذا التَبَسَتِ الاُمورُ [الْفِتَنُ] علَيكُم كَقِطَعِ اللَّيلِ المُظلِمِ فعلَيكُم بالقرآنِ؛ فإنّهُ شافِعٌ مُشَفَّعٌ، وماحِلٌ مُصدَّقٌ، ومَن جَعَلَهُ أمامَهُ قادَهُ إلَى الجَنَّةِ، ومَن جَعَلَهُ خَلفَهُ قادَهُ إلَى النارِ»؛ هرگاه كارها همچون پاره‌های شب تار بر شما تاريك و شبهه‌ناک شد، به قرآن روی‌آورید؛ زيرا قرآن شفيعى است كه شفاعتش پذيرفته است و شاكى و خصمى است كه شكايتش قبول می‌شود. هر كه قرآن را فرا پيشِ خود قرار دهد، او را به‌سوی بهشت كشاند و هر كه آن را پشت سر خويش نهد، به‌سوی دوزخش كشاند. (اصول کافی ج 2: 459؛كنز العمّال : 4027). پیامبر اکرم(ص) در این کلام حکمت‌آمیز، چند نکته اساسی را بیان فرموده است.
1. پناه بردن به قرآن در فضای تاریک
استفاده از دو واژه جمع 
«اُمور» یا «فِتَن» نشان می‌دهد که گاهی در تیره‌وتار شدن فضای جامعه، چندین عامل اعتقادی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اخلاقی نقش دارند؛ حضرت رسول مکرم اسلام (ص) می‌فرماید: در چنین فضای تاریک و شبهه‌ناک، تنها راه بیرون شدن از تاریکی و رسیدن به روشنایی تمسک به کتاب الهی است.« فعلَيكُم بالقرآنِ».
پیامبر اکرم (ص) دلیل تمسک و پناه بردن به کلام‌الله مجید، چند خصوصیت و ویژگی آن را بیان می‌فرماید.
2. قرآن، شفاعتگر قطعی
گاهی انسان برای نجات از گرفتاری هرچه دنبال واسطه می‌گردد آن یافت نمی‌تواند و گاهی شفیع و واسطه پیدا می‌کند، اما واسطه قدرت و توان چندانی ندارد، به‌اصطلاح، واسطه ضعیف است. حضرت رسول اکرم (ص) می‌فرماید، قرآن واسطه و شفيعى است كه شفاعتش پذيرفته است. « فإنّهُ شافِعٌ مُشَفَّعٌ».
3. قرآن، شکایت‌کننده قوی
اگر قرآن از کسی و کسانی شکایت کند، با توجه به اینکه  قرآن کلام خدا است و کلام خدا صدق و عدل است.
«وَ تَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ صِدْقاً وَ عَدْلاً لا مُبَدِّلَ لِكَلِماتِهِ »؛ و كلام پروردگار تو، با صدق و عدل، به حدّ تمام رسيد؛ هیچ‌کس نمى‏تواند كلمات او را دگرگون سازد. (انعام: 115).«وَ مَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ حَديثاً»؛ و كيست كه از خداوند، راست‌گوتر باشد؟ (نساء: 87).  و چون کلام خدا «احْسَنَ‏ الْحَديثِ‏» است.(زمر: 23). کذب و دروغ در آن راه ندارد. لذا خصومت و شکایتش قطعاً پذیرفته می‌شود. « وماحِلٌ مُصدَّقٌ».
4. قرآن جلودار بهشتیان
هر کس به دنبال قرآن حرکت کند و قرآن را جلودار خود سازد،  به هدایت و راهنمایی آن توجه نماید و به توصیه‌ها و هشدارهای  او عمل نماید، قطعاً وی را به بهشت خواهد برد. «مَنْ جَعَلَهُ أمَامَهُ قَادَهُ إلَى الْجَنَّة».
5. آتش، مسیر مخالفان قرآن
و هر کس،  راه خود را غیر از مسیر و راه قرآن انتخاب کند و پشت به این کتاب آسمانی کند، بیراهه رفته، پایان مسیرش آتش گداخته خواهد بود. «وَ مَنْ جَعَلَهُ خَلْفَهُ سَاقَهُ إلَى النَّار» .
ادامه دارد