نگاهی به سخنرانی حضرت زینب(س) در کوفه (پایان)
38 بازدید
موضوع: اخلاق و عرفان

نگاهی به سخنرانی حضرت زینب (س) در کوفه (پایان)

وَ لَقَدْ جِئْتُمْ بِهَا صَلْعَاءَ عَنْقَاءَ سَوْآءَ فَقْمَاءَ وَ فِی بَعْضِهَا خَرْقَاءَ شَوْهَاءَ کطِلَاعِ الْأَرْضِ أَوْ مِلْ ءِ السَّمَاءِ أَ فَعَجِبْتُمْ أَنْ مَطَرَتِ السَّمَاءُ دَماً «وَ لَعَذابُ الْآخِرَةِ أَخْزی » (فصلت: 16) وَ أَنْتُمْ لَا تُنْصَرُونَ فَلَا یسْتَخِفَّنَّکمُ الْمَهْلُ فَإِنَّهُ لَا یحْفِزُهُ الْبِدَارُ وَ لَا یخَافُ فَوْتُ الثَّارِ وَ إِنَّ رَبَّکمْ «لَبِالْمِرْصادِ» (فجر: 14)؛ قطعا کاری بس هولناک، زشت، سخت، ناروا، خشونت بار و شرم آور به لبریزی سراسر زمین، و گنجایش آسمان انجام دادید.آیا برای شما شگفت آور است که آسمان در این ماجرا خون ببارد؟

همانا شکنجه و عذاب جهان آخرت، ننگین تر خواهد بود، و کسی شمارا یاری نکند و از مهلتی که به شما داده شده استفاده نخواهید کرد، که پیشی گرفتن شما، خدا را شتاب زده نمی کند، و او از فوت (انتقام) نمی هراسد، همانا که پروردگار شما در کمینگاه است.

در بخش دیگری از فراز آخر، زینب (س) عملکرد کوفیان، با تأکید و استفاده از واژگان عجیب، زیر سؤال برده و به شدت تقبیح می کند. «صَلْعَاءَ» زشتی کار کوفیان را تشبیه به زنی می کند پیش سرش مو نداشته باشد. (فرهنگ نفیسی، ج3: 2162). «عَنْقَاءَ» سختی، بلا و مصیبت. (همان، ج4: 2421). و نیز به معنای: زنی که گردن دراز دارد. (فرهنگ معین، حرف عین). که بازهم زشتی عمل کوفیان را می رساند. «سَوْآءَ» از «سوء»: بدی. (قاموس قران، ج 3: 347). «فَقْمَاء» ج فُقْم: آنکه دندان های پیشین فک بالای او به خارج از دهان برآمده و بر روی فک پائین قرار نگیرد، کارهای سخت و بزرگ که در مجرای طبیعی نباشد. (فرهنگ ابجد: 108). « خَرْقَاءَ» الخَرْق: الفُرجة؛ شکاف و رخنه. (لسان العرب، ج 10: 73). «شَوْهَاء»، ج شُوه: زشت. (فرهنگ ابجدی: 82 ).

زینب (س) با ذکر این کلمات و واژگان، زشتی عمل مردم کوفه را بیان می کند و در ادامه می فرماید: شما مردم کوفه عمل زشت و خشونت بار به پهنای آسمان و زمین مرتکب شده اید! آیا تعجب می کنید که در این واقعه، یعنی شهادت امام حسین (ع) ویاران آن حضرت، آسمان خون گریه کند؟

در ادامه با استناد به آیات قرآن چند هشدار می دهد: 1. کسی شمارا یاری نخواهد کرد؛ 2. مهلت داده شده، باعث تخفیف عذابتان نخواهد شد؛ 3. عجله و شتاب شما، خدا را به عذاب فوری برنمی انگیزد.

با ذکر آیه ای از قرآن کریم «همانا که پروردگار شما در کمینگاه است» خطابه حماسی خود را به پایان می رساند.

والسلام